Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Πίσω

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Χώρος μνήμης και ιστορίας της σημαντικής εβραϊκής κοινότητας της πόλης

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους μνήμης και εκπαίδευσης για την πλούσια εβραϊκή ιστορία και παράδοση της πόλης. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Μηνά 13, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα από τα λίγα κτίρια που επιβίωσαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.

Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο χτίστηκε το 1904 και αρχικά φιλοξενούσε εμπορικά καταστήματα εβραϊκής ιδιοκτησίας. Το κτίριο αυτό αποτελεί δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής της εποχής και διασώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά που άλλαξε το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως μουσείο, το κτίριο έχει ανακαινιστεί με σεβασμό στην αρχιτεκτονική του ταυτότητα, συνδυάζοντας το παλιό με το νέο.

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης φιλοξενεί μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις που αναδεικνύουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στην Ευρώπη μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα καθημερινής ζωής και τελετουργικά αντικείμενα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή, την κουλτούρα και τη συμβολή των Εβραίων στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του μουσείου είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Το μουσείο διατηρεί επίσης αρχείο με ιστορικά τεκμήρια και διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις που στοχεύουν στη διάδοση της γνώσης και στην προώθηση της ανεκτικότητας.

Βρείτε στον χάρτη