Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές

Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές

Πίσω

Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές

Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος

Το Μνημείο για τους Εβραίους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αποτελεί ένα σημαντικό έργο μνήμης που αποτίει φόρο τιμής στους Εβραίους φοιτητές που υπήρξαν θύματα του Ολοκαυτώματος.

Το έργο περιλαμβάνει δύο κύρια στοιχεία. Στην πρώτη δημιουργία, μία μεταλλική επιφάνεια, παρατηρούμε μια μεταλλική επιφάνεια με ίχνη από τη θερμότητα της ηλεκτροκόλλησης, τα οποία σχηματίζουν αστέρια, τρίγωνα και άλλα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν για την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτά τα σημάδια παραμένουν αναλλοίωτα και λειτουργούν ως μνημείο στη συλλογική μας μνήμη, υπενθυμίζοντας τη φρίκη που υπέστησαν εκατοντάδες ψυχές.

Το δεύτερο έργο, ένα ξύλινο κιβώτιο, περιέχει χαραγμένα τα 76 ονόματα Εβραίων φοιτητών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κατοχής βίαια οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον θάνατο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 7 Μαρτίου 2019, δίπλα σε ένα άλλο έργο που αφιερώνεται στο Ολοκαύτωμα, το οποίο αποκαλύφθηκε στη 1 Μαΐου 2014. Και τα δύο έργα είναι δημιουργίες του εικαστικού και καθηγητή Ξένη Σαχίνη.

Το μνημείο βρίσκεται στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη, ένα σημείο που ενσωματώνει τη μνήμη και την ιστορία των Εβραίων φοιτητών στην ελληνική κοινωνία.

Βρείτε στον χάρτη