Γεφύρι Σταθμού Αγγίστας

Γεφύρι Σταθμού Αγγίστας

Πίσω

Γεφύρι Σταθμού Αγγίστας

Το εκπληκτικό τοξοειδές γεφύρι στον ποταμό Αγγίτη

Το πιο φημισμένο γεφύρι της περιοχής των Σερρών βρίσκεται κοντά στον Σταθμό Αγγίστας, στον οικισμό που είχε πάρει την ονομασία του από τον αρχιτεκτονικά μνημειώδη αλλά σήμερα ανενεργό σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού, από τη δεκαετία του 1930.

Ενώνει δύο όχθες του ποταμού Αγγίτη, επιτρέποντας το πέρασμα από την εύφορη σερραϊκή πεδιάδα προς το Παγγαίο, κάτι που το καθιστά ως στρατηγικό πέρασμα από την αρχαιότητα, όπου τοποθετείται η αρχική του κατασκευή. Στην οθωμανική περίοδο πήρε την οριστική του μορφή, έχοντας μήκος 59 μέτρα, πλάτος 4,5 και ύψος 6 μέτρα από τα θεμέλιά του.

Χτίστηκε με τη χρήση πελεκητών πωρόλιθων και είναι το μοναδικό τοξοειδές γεφύρι στην Ανατολική Μακεδονία. Διαθέτει πέντε οξυκόρυφα τόξα, τέσσερα εκ των οποίων είναι ορατά σήμερα. Ως αξιοθέατο κόβει την ανάσα, τόσο ως κατασκευή όσο και με την αισθητική του ενσωμάτωση στο τοπίο του Αγγίτη, που ειδικά τους εαρινούς και τους θερινούς μήνες κατακλύζεται από χρώματα. Αυτή την περίοδο λειτουργεί και αναψυκτήριο, για τους επισκέπτες του σημείου που προσφέρεται για χαλάρωση και αναζωογόνηση, αλλά και ως αφετηρία για μία από τις ωραιότερες πεζοδρομικές διαδρομές.

Βρείτε στον χάρτη