Νηματουργείο Υφαντήριο Χατζηλαζάρου Αγγελάκη (ΕΡΙΑ)

Νηματουργείο Υφαντήριο Χατζηλαζάρου Αγγελάκη (ΕΡΙΑ)

Πίσω

Νηματουργείο Υφαντήριο Χατζηλαζάρου Αγγελάκη (ΕΡΙΑ)

Ένα εμβληματικό κτίριο της ιστορίας της Νάουσας

Το Νηματουργείο και Υφαντήριο Χατζηλαζάρου Αγγελάκη, γνωστό και ως «ΕΡΙΑ», βρίσκεται στη Νάουσα και αποτελεί σημαντικό μέρος της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης. Η Νάουσα, γνωστή για την πλούσια βιομηχανική της παράδοση, υπήρξε ένα από τα κύρια κέντρα κλωστοϋφαντουργίας στη Μακεδονία, και το ΕΡΙΑ διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη.

Το εργοστάσιο ιδρύθηκε από τον Χατζηλαζάρου Αγγελάκη, έναν επιχειρηματία που συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική άνθηση της Νάουσας. Το Νηματουργείο και Υφαντήριο λειτούργησε κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, συμβάλλοντας στην εκβιομηχάνιση της περιοχής και στην οικονομική ευημερία των κατοίκων της. Το ΕΡΙΑ παρήγαγε νήματα και υφάσματα υψηλής ποιότητας, και έγινε γνωστό για την εκτενή παραγωγή του σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η λειτουργία του εργοστασίου προσέφερε σημαντική απασχόληση στους κατοίκους της Νάουσας και της γύρω περιοχής, καθιστώντας το ένα από τα κεντρικά σημεία της βιομηχανικής δραστηριότητας της πόλης.

Το εργοστάσιο χαρακτηρίζεται από την τυπική αρχιτεκτονική των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εποχής του, με λιτές και λειτουργικές γραμμές. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις περιλάμβαναν μεγάλους χώρους παραγωγής, αποθηκευτικούς χώρους και διοικητικά γραφεία. Το σύνολο των κτιρίων του ΕΡΙΑ αποτύπωνε την ακμή της βιομηχανίας στη Νάουσα, αλλά και την τεχνολογική πρόοδο της εποχής.

Μετά την παύση της λειτουργίας του, το ΕΡΙΑ αποτέλεσε αντικείμενο ανακαίνισης και επαναχρησιμοποίησης. Σήμερα, το κτιριακό συγκρότημα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες που συνδέουν το βιομηχανικό παρελθόν της Νάουσας με το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Το Νηματουργείο και Υφαντήριο Χατζηλαζάρου Αγγελάκη αποτελεί σημαντικό μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας της Νάουσας και ένα ζωντανό παράδειγμα της συμβολής της πόλης στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Βρείτε στον χάρτη