Τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο στη Νάουσα

Τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο στη Νάουσα

Πίσω

Τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο στη Νάουσα

Ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό μνημείο του 19ου αιώνα

Το Τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο στη Νάουσα, γνωστό και ως 4ο Δημοτικό Σχολείο, είναι ένα κτίριο με σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία. Βρίσκεται στην πάροδο Σωφρονίου, σε μια κομβική περιοχή της πόλης. Το σχολείο κτίστηκε το 1897, με σημαντική οικονομική ενίσχυση από την Ορθόδοξη Κοινότητα Ναούσης, τους ομογενείς της Αμερικής και τον ευεργέτη Σεφερτζή, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανέγερση του κτιρίου.

Η αρχιτεκτονική του σχολείου συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία με τις ανάγκες της εποχής, προσφέροντας ένα εμβληματικό παράδειγμα της σχολικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα. Αν και το κτίριο έχει υποστεί επεμβάσεις στα κουφώματα, διατηρεί την ιστορική του γοητεία και εξακολουθεί να χρησιμεύει ως εκπαιδευτικός χώρος, διατηρώντας τη σύνδεή του με την τοπική κοινότητα και την ιστορία της πόλης.

Το Τετρατάξιο Δημοτικό Σχολείο της Νάουσας είναι σήμερα αναγνωρίσιμο όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του κληρονομιά αλλά και για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής, αποτελώντας ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάουσας.

Βρείτε στον χάρτη