Ανδριάντας Δημητρίου (Τσάμη) Καρατάσου

Ανδριάντας Δημητρίου (Τσάμη) Καρατάσου

Πίσω

Ανδριάντας Δημητρίου (Τσάμη) Καρατάσου

Αφιερωμένο στον οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις οδούς Μελενίκου και Εθνικής Αμύνης, στο πάρκο απέναντι στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δεσπόζει ο ανδριάντας του Δημήτριου (Τσάμη) Καρατάσου. Ο Καρατάσος ήταν σημαντικός οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γνωστός για τη δράση του στην περιοχή της Νάουσας και αργότερα ως υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα.

Ο ανδριάντας, έργο του γλύπτη Γεώργιου Δημητριάδη, απεικονίζει τον Καρατάσο με την παραδοσιακή πολεμική του ενδυμασία, που περιλαμβάνει φουστανέλα, τσαρούχια, πουκάμισο και γιλέκο. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα γιαταγάνι, το οποίο ακουμπά στο έδαφος, αποπνέοντας μια αίσθηση δύναμης και αποφασιστικότητας. Η φιγούρα του αναπαριστά τον Καρατάσο σε ώριμη ηλικία, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της Μακεδονικής Επανάστασης του 1854, προσδίδοντας στο γλυπτό μια αίσθηση ιστορικής αυθεντικότητας.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο αυτό γύρω στο 1940, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Μερκούρη, και αποτελεί δωρεά του δισέγγονου του Καρατάσου προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο χώρος όπου βρίσκεται ο ανδριάντας είναι κεντρικός και συμβολικός, ενσωματώνοντας την ιστορική μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Η επιλογή της τοποθεσίας, στο πάρκο απέναντι από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενισχύει την ιστορική και πολιτιστική σημασία του ανδριάντα, κάνοντας τον προσιτό σε φοιτητές, επισκέπτες και κατοίκους της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη