Σπήλαιο «Τρύπα του Μιχάλη»

Σπήλαιο «Τρύπα του Μιχάλη»

Πίσω

Σπήλαιο «Τρύπα του Μιχάλη»

Το εντυπωσιακό βάραθρο στο Βέρμιο

Το Σπήλαιο «Τρύπα του Μιχάλη» είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο βαθύτερο βάραθρο της περιοχής, με βάθος που φτάνει τα 145 μέτρα.

Η «Τρύπα του Μιχάλη» διανοίγεται σε ασβεστόλιθο, γεγονός που συμβάλλει στη διαμόρφωση των εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών στο εσωτερικό της. Πολλά πουλιά βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο, προσθέτοντας μια ζωντανή διάσταση στο μυστήριο του χώρου.

Το σπήλαιο χωρίζεται σε τρία βασικά τμήματα. Το αρχικό βάραθρο έχει βάθος 50 μέτρων και φωτίζεται φυσικά από το μεγάλο άνοιγμα της εισόδου. Η ύπαρξη ενός μεγάλου παταριού με χώμα, κλαδιά και περιττώματα από τα πουλιά χαρακτηρίζει το τμήμα αυτό. Το μονοπάτι συνεχίζει σε κεκλιμένο δάπεδο προς το δεύτερο βάραθρο, το οποίο καταλήγει σε ένα σκοτεινό περιβάλλον και διακόπτεται από ένα δεύτερο πατάρι, 30 μέτρα πιο κάτω. Το τελευταίο τμήμα περιλαμβάνει μια ενιαία κατάβαση 70 μέτρων προς τα ενδότερα του σπηλαίου. Το βάραθρο τελειώνει σε έναν ευρύχωρο θάλαμο με κατηφορική σάρα, όπου η σταγονοροή είναι ιδιαίτερα έντονη και τα τοιχώματα παρουσιάζουν ελάχιστο διάκοσμο.

Η πρόσβαση στο σπήλαιο είναι εύκολη και γίνεται μέσω χωματόδρομου από το Σέλι και από εκεί, μέσα από ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Η ιστορία του ονόματός του συνδέεται με έναν τοπικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο ένας βοσκός, ο Μιχάλης, φέρεται να έπεσε μέσα στο βάραθρο με τα πρόβατά του και βρέθηκε στην περιοχή Σαραντόβρυσες, στον κάμπο της Βέροιας.

Βρείτε στον χάρτη