Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς

Πίσω

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς

Αφιερωμένο στον Μακεδονομάχο Καπετάν-Άγρα και τους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα

Το χωριό Καρυδιά, 12 χιλιόμετρα από την Έδεσσα, πήρε το όνομά του από το δέντρο όπου απαγχονίστηκε το 1907 μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Μακεδονικού Αγώνα, ο Τέλλος Άγρας. Προδομένος από Βούλγαρους κομιτατζήδες, συνελήφθη με τον υπασπιστή του Αντώνη Μίγκα και οδηγήθηκε στον θάνατο στην τοποθεσία Τέχοβο, που μετονομάστηκε προς τιμήν του, ενώ το διπλανό Βλάδοβο έγινε ο σημερινός οικισμός «Άγρας».

Στην Καρυδιά, στο κέντρο του χωριού, δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε το 2013 μουσείο-φόρος τιμής προς τον Καπετάν-Άγρα αλλά και τους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα. Βασικό έκθεμα είναι η ίδια η καρυδιά όπου απαγχονίστηκε ο Σαράντος Αγαπηνός, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, που μεταφέρθηκε στο μουσείο από τους κατοίκους όταν το δέντρο έφτασε στο τέλος της ζωής του και αποφάσισαν να το διατηρήσουν για τον συμβολικό λόγο της ιστορικότητας που έφερε.

Η έκθεση του «Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς» περιλαμβάνει στολές και αντικείμενα του Μακεδονικού Αγώνα, μεταξύ άλλων παράσημα, κειμήλια, εικόνες, καθώς και γενεαλογικά δέντρα των αγωνιστών που προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Βρείτε στον χάρτη