Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Πίσω

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Αφιερωμένο στους Έλληνες πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη διεύθυνση Αμάσειας 21, Νεάπολη και είναι αφιερωμένο στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ιδρύθηκε το 1998 και στεγάζεται σε ένα κτήριο που συνδυάζει σύγχρονη αρχιτεκτονική με στοιχεία από την προσφυγική παράδοση.

Το μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή εκθεμάτων που περιλαμβάνουν προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και παραδοσιακά ενδύματα που μαρτυρούν την καθημερινή ζωή των προσφύγων και τη διαδικασία προσαρμογής τους στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τις εκθέσεις του, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ρίζες και την πολιτιστική ταυτότητα των προσφυγικών κοινοτήτων.

Το μουσείο διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που εστιάζουν στην προώθηση της ιστορικής μνήμης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Σκοπός του είναι να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού και να προάγει την αλληλεγγύη και την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Βρείτε στον χάρτη