Πέτρινα γεφύρια Αχλαδοχωρίου

Πέτρινα γεφύρια Αχλαδοχωρίου

Πίσω

Πέτρινα γεφύρια Αχλαδοχωρίου

Τα μνημεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής στο χωριό με τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια

Το Αχλαδοχώρι, ανάμεσα στο Σιδηρόκαστρο και τα σύνορα με τη Βουλγαρία, είναι ένας οικισμός περίπου 500 κατοίκων και είναι φημισμένο για τα χαρακτηριστικά πέτρινα, τοξωτά γεφύρια του μέσα και έξω από το χωριό. Μνημεία μιας άλλης εποχής, όταν χρησίμευαν για να ενώνουν τις όχθες του Κρουσοβίτη και της Μπέλιτσας ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να μεταβούν στα βοσκοτόπια, τα χωράφια και τα γύρω χωριά κινούμενοι στις δύσβατες χαράδρες που δημιουργούσαν τα δύο ποτάμια, στέκουν σήμερα ως αρχιτεκτονικά μνημεία και ελκύουν τους επισκέπτες που θαυμάζουν τη λαϊκή αρχιτεκτονική των ντόπιων και τον Ηπειρωτών μαστόρων που τα κατασκεύασαν, αλλά και την οργιώδη φύση που ποτίζεται από τα νερά των ποταμιών και αποτελεί σπουδαία ευκαιρία πεζοπορίας και αναζωογόνησης.

Στον Κρουσοβίτη ο επισκέπτης θα βρει το γεφύρι του Αγίου Αρχαγγέλου (ή Αγίων Ταξιαρχών) από το όνομα της διπλανής εκκλησίας, το γεφύρι της Αγοράς στο κέντρο του οικισμού, το 12 μέτρων γεφύρι Κούτσεϊβετς και αυτό της Γκέρκας (ή Γκίρκας ή Πίκλας), με μήκος 11,5 μέτρων και κατασκευασμένο το 1868. Επίσης, το γεφύρι του Πίτσουρ, του 1871 και αυτό της Σαμόκβας, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό.

Στο ρέμα της Μπέλιτσας υπάρχει το μεγάλο γεφύρι και της Πεχτσέτας, με μήκος 18 μέτρων, το γεφύρι της Μουβίτσας (ή Τουβουτσίτσας), ενώ τα μεγαλύτερα είναι το δίτοξο της Κάτω Μπέλιτσας και το μονότοξο της Άνω Μπέλιτσας (ή Τζιογκόλας), με μήκος 23 μέτρων.

Το Αχλαδοχώρι απέχει 117 χιλιόμετρα (περίπου μιάμιση ώρα οδικώς) από τη Θεσσαλονίκη και 51 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.

Βρείτε στον χάρτη