Παλιό διδασκαλείο - πρώην Οικοκυρική Σχολή

Παλιό διδασκαλείο - πρώην Οικοκυρική Σχολή

Πίσω

Παλιό διδασκαλείο - πρώην Οικοκυρική Σχολή

Κτίριο του 19ου αιώνα που αποτέλεσε το πρώτο ελληνικό σχολείο της εποχής

Το Παλιό Διδασκαλείο, γνωστό και ως πρώην Οικοκυρική Σχολή, αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση της ελληνικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Αγοράστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1890 και άρχισε να λειτουργεί ως ελληνικό σχολείο το 1893, σηματοδοτώντας την αρχή της οργανωμένης παιδείας στην πόλη.

Ήταν το πρώτο διδασκαλείο της Θεσσαλονίκης, ένα κέντρο γνώσης που προσέφερε εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους νέους της εποχής. Αργότερα, το κτίριο μετατράπηκε σε Οικοκυρική Σχολή, ενισχύοντας την επαγγελματική κατάρτιση και τις γνώσεις στον τομέα της οικιακής οικονομίας.

Σήμερα, το Παλιό Διδασκαλείο ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ φιλοξενεί περιστασιακά και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Η ιστορία του κτιρίου αντικατοπτρίζει την πρόοδο της εκπαίδευσης στην πόλη και την επιθυμία της ελληνικής κοινότητας να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη παιδευτική δομή σε δύσκολες εποχές.

Βρείτε στον χάρτη