Σταυρός Ρωσικού Ναυτικού

Σταυρός Ρωσικού Ναυτικού

Πίσω

Σταυρός Ρωσικού Ναυτικού

Γνωστός και ως «Σταυρός Κυρίλλου και Μεθοδίου»

Κοντά στην εκκλησία του Αγίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, δεσπόζει ο επιβλητικός Σταυρός Ρωσικού Ναυτικού, γνωστός και ως Σταυρός Κυρίλλου και Μεθοδίου. Αυτή η σημαντική κατασκευή βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία, με θέα προς την παραλία της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια εντυπωσιακή εικόνα που μαγνητίζει το βλέμμα των περαστικών.

Ο σταυρός αποτελεί δωρεά του Ρωσικού Ναυτικού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τιμά τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους Ισαποστόλους που μετέφεραν τον Χριστιανισμό στους Σλάβους. Η στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας εδράζεται στην κοινή ορθόδοξη πίστη, που έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Αυτή η αλληλεγγύη και το θρησκευτικό υπόβαθρο της σχέσης τους επιβεβαιώνονται και μέσω αυτού του μνημείου.

Ο Σταυρός Ρωσικού Ναυτικού έχει την χαρακτηριστική μορφή του Πεπλατυσμένου Σταυρού, ο οποίος περιβάλλεται από έναν κύκλο. Το γλυπτό είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και στηρίζεται σε μια μαρμάρινη βάση, με λιτό και αυστηρό σχεδιασμό. Παρά την απλότητα του, η απεικόνιση του σταυρού απομακρύνεται από τις παραδοσιακές αναπαραστάσεις που έχουμε συνηθίσει στην ελληνική ορθόδοξη τέχνη.

Στην μία πλευρά του σταυρού, διακρίνονται οι μορφές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ στην άλλη, γραμμένα με καλλιγραφικό τρόπο, βρίσκονται τα ονόματά τους, συνοδευόμενα από απόσπασμα από τις επιστολές του Απόστολου Παύλου προς Θεσσαλονικείς: «ἀφ᾿ ὑμῶν γὰρ ἐξήχηται ὁ λόγος τοῦ Κυρίου», μια φράση που αναδεικνύει τη σημασία της Θεσσαλονίκης στην εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Βρείτε στον χάρτη