Προτομή Αθανάσιου Διάκου

Προτομή Αθανάσιου Διάκου

Πίσω

Προτομή Αθανάσιου Διάκου

Αφιερωμένη στον ηρωικό οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Η προτομή του Αθανάσιου Διάκου, ηρωικού οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποτελεί έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής προς τον μάρτυρα της λευτεριάς. Το ρεαλιστικό αυτό χάλκινο γλυπτό, έργο του γλύπτη Ευθύμιου Καλευρά, στήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 από την Ένωση Ρουμελιωτών Βορείου Ελλάδος, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία του Αθανάσιου Διάκου για τον ελληνικό λαό.

Η προτομή απεικονίζει τον Αθανάσιο Διάκο με έντονα χαρακτηριστικά, που αποπνέουν την αποφασιστικότητα και το θάρρος του ήρωα. Στη μαρμάρινη βάση της προτομής είναι χαραγμένο ένα απόσπασμα από τα «Λαμιώτικα» του Κωστή Παλαμά, το οποίο αποτυπώνει την τραγικότητα αλλά και την ηρωική διάσταση της θυσίας του Διάκου:

«Και των ηρώων το καύχημα, στη δόξα του Κυρίου,

Θανάση Διάκο, σ’ έφερε ο δαρμός του μαρτυρίου,

κι ενώ σου σπάραζε κακή φωτιά το τίμιο σώμα,

τραγούδι, αγγελικό φιλί, σου μύρωνε το στόμα.»

Αυτό το απόσπασμα δεν είναι μόνο ένας ύμνος στον Διάκο, αλλά και μια υπενθύμιση του αγώνα και των αξιών που αντιπροσωπεύει.

Η προτομή του Αθανασίου Διάκου βρίσκεται σε έναν ήσυχο χώρο πρασίνου, στο πάρκο ανάμεσα στην οδό Μελενίκου και Εθνικής Αμύνης, απέναντι στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η θέση αυτή της προσδίδει μια συμβολική σύνδεση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη νεολαία, υπενθυμίζοντας τη σημασία των αγώνων του παρελθόντος για τη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Βρείτε στον χάρτη