Προτομή Ναύαρχος Βότσης

Προτομή Ναύαρχος Βότσης

Πίσω

Προτομή Ναύαρχος Βότσης

Το μνημείο που τιμά τον Έλληνα ναυτικό και ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων

Η προτομή του Ναυάρχου Νικόλαου Βότση βρίσκεται δίπλα στον Λευκό Πύργο, ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Η προτομή αυτή είναι αφιερωμένη στον Έλληνα ναυτικό και ήρωα των Βαλκανικών Πολέμων, ο οποίος έγινε γνωστός για τη θρυλική του δράση κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

Νικόλαος Βότσης (1877-1931) ήταν υποπλοίαρχος του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού και έγινε διάσημος όταν, το 1912, κατάφερε να βυθίσει το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας ένα μικρό τορπιλοβόλο. Αυτή η επιτυχία του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης από την οθωμανική κυριαρχία.

Η προτομή του Ναυάρχου Βότση είναι τοποθετημένη σε μαρμάρινη βάση, κοντά στον Λευκό Πύργο, τιμώντας τη μνήμη του και την ηρωική του συμβολή στην ιστορία της πόλης και της Ελλάδας. Το έργο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στο θάρρος και την αφοσίωση του Βότση στην πατρίδα, ενώ παράλληλα θυμίζει στους περαστικούς την ιστορική σημασία της Θεσσαλονίκης στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Βρείτε στον χάρτη