Μνημείο Θρακών Ηρώων

Μνημείο Θρακών Ηρώων

Πίσω

Μνημείο Θρακών Ηρώων

Αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Χατζηαντώνη και Δόμνα Βιζβίζη

Το Μνημείο των Θρακών Ηρώων στη Θεσσαλονίκη είναι ένα έργο του γλύπτη Γιάννη Τσάρα, αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Χατζηαντώνη και Δόμνα Βιζβίζη, από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης. Το μνημείο είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινη βάση, προσδίδοντας μια αίσθηση ισχύος και διαχρονικότητας.

Το γλυπτό απεικονίζει έναν άντρα, που αναπαριστά τον Χατζηαντώνη Βιζβίζη, καθισμένο και κρατώντας ένα κανόνι καραβιού, σύμβολο της ναυτικής δύναμης και του ρόλου του στη θάλασσα κατά τον αγώνα. Δίπλα του, η μορφή της Δόμνας Βιζβίζη στέκεται όρθια, υψώνοντας τα χέρια της ψηλά και κρατώντας έναν πυρσό, που συμβολίζει το φως και την ελπίδα της ελευθερίας.

Το έργο αυτό είναι μια δωρεά της οικογένειας Καραβιώτη και έχει την υπογραφή της Θρακικής Εστίας, οργανισμού που προωθεί την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό της Θράκης.

Το μνημείο βρίσκεται στην παραλιακή οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, λίγο πριν το Μακεδονία Παλλάς και μετά τις γνωστές «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου, προσφέροντας μια επιβλητική και ταυτόχρονα συγκινητική υπενθύμιση των αγώνων των Θρακών ηρώων.

Βρείτε στον χάρτη