Προτομή Τάκη Κανελλόπουλου

Προτομή Τάκη Κανελλόπουλου

Πίσω

Προτομή Τάκη Κανελλόπουλου

Γλυπτό-αναγνώριση της συμβολής του μεγάλου σκηνοθέτη στον ελληνικό κινηματογράφο

Η προτομή του Τάκη Κανελλόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες κινηματογραφιστές, κοσμεί το πάρκο Τσιρογιάννη στη Θεσσαλονίκη. Το γλυπτό αποτυπώνει τον Κανελλόπουλο σε νεαρή ηλικία, επιτυγχάνοντας μια συναισθηματική σύνδεση με το κοινό.

Η προτομή είναι έργο της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη. Στο κάτω μέρος του βάθρου, αφαιρετικά σχήματα απεικονίζουν στοιχεία από τις ταινίες του, οι τίτλοι των οποίων είναι χαραγμένοι επάνω στο μάρμαρο. Καθώς προσεγγίζετε την προτομή, παρατηρείτε ένα μπρούτζινο τριαντάφυλλο, κύκλους και πουλιά, που προσθέτουν μια ποιητική διάσταση στο έργο.

Ανάμεσα στις αναφορές στις ταινίες του, ξεχωρίζουν οι τίτλοι «Ουρανός», «Μακεδονικός γάμος», «Εκδρομή», «Παρένθεση» και «Σόνια». Οι ανθρώπινες φιγούρες στο πίσω μέρος της προτομής ενισχύουν την αίσθηση της δραματουργίας που χαρακτηρίζει το έργο του Κανελλόπουλου.

Το 1993, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τιμήσει τον Κανελλόπουλο τοποθετώντας την προτομή του στο πάρκο Τσιρογιάννη, δίπλα από τη Λέσχη Αξιωματικών και το κινηματοθέατρο Αλέξανδρος. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη ιστορία και πολιτισμό, καθώς εκεί βρίσκονται επίσης το άγαλμα του Παύλου Μελά, η προτομή του Παπάφη, και οι πρόσφατα μεταφερόμενες προτομές των μακεδονομάχων που είχαν αφαιρεθεί από το πάρκο Μακεδονομάχων στην Αγία Σοφία λόγω των έργων του μετρό.

Η προτομή του Τάκη Κανελλόπουλου δεν είναι απλώς ένα γλυπτό, αλλά και μια αναγνώριση της συμβολής του στον ελληνικό κινηματογράφο, αφήνοντας μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τις επόμενες γενιές.

Βρείτε στον χάρτη