Αναθηματική Στήλη «Τριανδρίας»

Αναθηματική Στήλη «Τριανδρίας»

Πίσω

Αναθηματική Στήλη «Τριανδρίας»

Μαρμάρινο αφιέρωμα στους τρεις σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής ιστορίας

Η Αναθηματική Στήλη Τριανδρίας βρίσκεται στην είσοδο της Βίλας Καπαντζή στη Θεσσαλονίκη και είναι φτιαγμένη από μάρμαρο. Αριστερά από την είσοδο του κτιρίου, η στήλη παρουσιάζει μια φωτογραφία τραβηγμένη τον Οκτώβριο του 1916, στην οποία απεικονίζεται η «Τριανδρία» (ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης και ο στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής) μαζί με μέλη της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης.

Η στήλη θυμίζει την περίοδο του Εθνικού Διχασμού, όταν ο Βενιζέλος, υιοθετώντας το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Σεπτεμβρίου 1916, προερχόμενος από την Κρήτη, για να ηγηθεί της Προσωρινής Κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης. Για περίπου εννέα μήνες, ο Βενιζέλος κατοίκησε στη Βίλα Καπαντζή, μαζί με τον Κουντουριώτη και τον Δαγκλή, καθιστώντας το κτίριο αυτό ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της πόλης κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο.

Το κείμενο στη βάση της στήλης, στα ελληνικά και αγγλικά, αφηγείται τα γεγονότα αυτής της περιόδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συγκεκριμένης φωτογραφίας, που απεικονίζει τη στιγμή μιας σημαντικής πολιτικής κίνησης που επηρέασε την πορεία της Ελλάδας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βρείτε στον χάρτη