Σπήλαιο Ορφέα στην Αλιστράτη

Σπήλαιο Ορφέα στην Αλιστράτη

Πίσω

Σπήλαιο Ορφέα στην Αλιστράτη

Το Δαιδαλώδες Σπήλαιο, ένα θαύμα της φύσης στην Αλιστράτη

Το Σπήλαιο Ορφέα, που βρίσκεται κοντά στην Πετρωτή Αλιστράτης, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της περιοχής Σερρών. Αποκαλούμενο επίσης «Δαιδαλώδες Σπήλαιο», το σπήλαιο εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων, με πλάτος που κυμαίνεται από 20 έως 30 μέτρα, προσφέροντας έναν εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο που μαγεύει τους επισκέπτες.

Η ανασκαφική έρευνα που διεξήχθη από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας αποκάλυψε πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως ημικυκλικές εστίες, θραύσματα χρηστικών αγγείων, πήλινα σφονδύλια, οστά οικόσιτων ζώων και εργαλεία από οστά και πέτρα. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα τρία τμήματα ανθρώπινων κρανίων και οι σιαγόνες που βρέθηκαν, αποδεικνύοντας τη μακρόχρονη χρήση του σπηλαίου.

Από τις ανασκαφές προκύπτει ότι το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν ως χώρος εποχιακής εγκατάστασης και γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών, με χρονολογίες που εκτείνονται από το 6640 έως το 1690 π.Χ. Το Σπήλαιο Ορφέα δεν είναι μόνο ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, που φέρνει στο φως την καθημερινότητα των προγόνων μας. Είναι ένα ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της ιστορίας και της φύσης, που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη μαγευτική ομορφιά και την πλούσια κληρονομιά της περιοχής.

Βρείτε στον χάρτη

}