Πύργος Μετοχιού Μονής Ζωγράφου

Πύργος Μετοχιού Μονής Ζωγράφου

Πίσω

Πύργος Μετοχιού Μονής Ζωγράφου

Ο βυζαντινός πύργος που συνδέει το Άγιο Όρος με τη Χαλκιδική

Ο πύργος βρίσκεται στον οικισμό Ζωγράφου, στη βόρεια Χαλκιδική, κοντά στον Πολύγυρο. Είναι τμήμα του μετοχίου της Μονής Ζωγράφου, στη Χαλκιδική.

Το μετόχι δημιουργήθηκε από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, που κατείχε εκτάσεις γης εκτός της μοναστικής πολιτείας, για γεωργικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Ο πύργος ήταν κεντρικό στοιχείο του μετοχίου και εξυπηρετούσε αμυντικές και αποθηκευτικές ανάγκες.

Ο πύργος είναι ένα τυπικό παράδειγμα βυζαντινής αμυντικής αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένος από πέτρα, με ισχυρούς τοίχους που προσέφεραν προστασία στους κατοίκους και στις αποθήκες του μετοχίου. Είχε στρατηγική σημασία, καθώς χρησίμευε ως φρούριο σε περιόδους απειλών, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλιζε την αποθήκευση των αγαθών που παρήγαγε το μετόχι.

Ο πύργος αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της βυζαντινής κληρονομιάς στη Χαλκιδική. Παρά την πάροδο των αιώνων, έχει διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση και συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον ιστορικών και επισκεπτών.

Ο Πύργος Ζωγράφου στον ομώνυμο οικισμό είναι ένα μνημείο που φέρει τη μακρά παράδοση της Μονής Ζωγράφου, συνδέοντας την ιστορία της Αγιορείτικης Μονής με την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Βρείτε στον χάρτη