Ανδριάντας Παύλου Μελά

Ανδριάντας Παύλου Μελά

Πίσω

Ανδριάντας Παύλου Μελά

Αφιερωμένο στον εμβληματικό ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα

Ο ανδριάντας του Παύλου Μελά, φτιαγμένος από μπρούντζο, τιμά έναν από τους πιο γνωστούς ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα. Το άγαλμα ανατέθηκε στη γλύπτρια, εγγονή του Παύλου Μελά, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Το άγαλμα απεικονίζει τον Παύλο Μελά σε ευθυτενή στάση, φορώντας τη στολή και τον εξοπλισμό του. Στο δεξί του χέρι κρατάει το ντουφέκι του, το οποίο ακουμπά στο έδαφος, ενώ το αριστερό του χέρι ακουμπά στη μέση του. Στην πίσω πλευρά του ντουφεκιού του είναι χαραγμένη η φράση «Ζήτω η Μακεδονία». Το πρόσωπό του αποπνέει σιγουριά, τόλμη και αποφασιστικότητα, ενώ οι λεπτομέρειες της ενδυμασίας και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αποδίδονται με ρεαλισμό.

Το άγαλμα βρίσκεται τοποθετημένο σε μαρμάρινο βάθρο, στο οποίο αναγράφεται το όνομά του και οι χρονολογίες γέννησης και θανάτου του («ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ 1870 – 1904»).

Το άγαλμα βρίσκεται στο σημείο όπου η οδός Παύλου Μελά συναντά την παραλία, στο πάρκο Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, σε μια περιοχή με μεγάλη ιστορική και συμβολική σημασία για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Βρείτε στον χάρτη