Μνημείο Ιωάννη Παπάφη

Μνημείο Ιωάννη Παπάφη

Πίσω

Μνημείο Ιωάννη Παπάφη

Αφιερωμένο στον μεγάλο ευεργέτη της Θεσσαλονίκης

Η προτομή του Ιωάννη Παπάφη βρίσκεται στο πάρκο Τσιρογιάννη, απέναντι στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα μαρμάρινο μνημείο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θανάση Απάρτη και χρονολογείται από το 1952. Το μνημείο ανεγέρθηκε με δαπάνες των αποφοίτων του Παπαφείου Ορφανοτροφείου, το οποίο ο Παπάφης είχε ιδρύσει, καθώς και με τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον μεγάλο ευεργέτη της πόλης.

Το μνημείο αποτελείται από την προτομή του Ιωάννη Παπάφη, τοποθετημένη σε μαρμάρινο βάθρο όπου είναι χαραγμένο το όνομά του και οι ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του (1792-1886). Πίσω από την προτομή, μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα απεικονίζει νεαρά αγόρια που κρατούν διάφορα εργαλεία, αντιπροσωπεύοντας τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες που διδάσκονταν στο Παπάφειο Ορφανοτροφείο. Αυτά τα παιδιά συμβολίζουν εκείνους που ο Ιωάννης Παπάφης βοήθησε να μορφωθούν και να αποκτήσουν τα εφόδια για μια έντιμη ζωή.

Στην κορυφή της μαρμάρινης πλάκας πίσω από την προτομή, υπάρχει η επιγραφή: «Εγεννήθη εν Θεσσαλονίκη, Απέθανεν Εν Μάλτα». Στο άνω και κάτω μέρος της πλάκας, όπου απεικονίζονται οι μορφές των νεαρών αγοριών, υπάρχουν επίσης εγχάρακτα λόγια από τη διαθήκη του Παπάφη που εκφράζουν την επιθυμία του να προσφέρει στα ορφανά της Θεσσαλονίκης μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Το μνημείο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην πόλη, υπενθυμίζοντας τη μεγάλη συνεισφορά του Ιωάννη Παπάφη στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και τον διαχρονικό του ρόλο ως προστάτη των αδυνάτων και ευεργέτη της πόλης.

Βρείτε στον χάρτη