Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Πίσω

Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης

Η ιστορία της ύδρευσης και της παροχής νερού στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης στεγάζεται στο παλιό αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ, το οποίο κατασκευάστηκε το 1890 για την υδροδότηση της πόλης. Το μουσείο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και αποσκοπεί στο να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορία της ύδρευσης και της παροχής νερού στη Θεσσαλονίκη.

Στο Μουσείο Ύδρευσης οι επισκέπτες μπορούν να δουν αυθεντικά μηχανήματα και εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αντλιοστασίου, όπως οι ατμοκίνητες αντλίες και οι λέβητες. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν επίσης φωτογραφικό υλικό, χάρτες, και αρχειακά έγγραφα που αφηγούνται την ιστορία της ύδρευσης της πόλης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τις μέρες μας.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι το παλιό ατμοκίνητο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο και αποτελεί το κεντρικό κομμάτι του μουσείου. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς λειτουργούσαν οι πρώτες αντλίες που χρησιμοποιούνταν για την παροχή νερού στη Θεσσαλονίκη.

Το μουσείο αποτελεί έναν χώρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης για το κοινό, με σκοπό να τονίσει τη σημασία της διαχείρισης και της εξοικονόμησης νερού. Μέσα από τις εκθέσεις και τα προγράμματα του, προάγει την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν το νερό και τη βιωσιμότητα.

Βρείτε στον χάρτη