Ανδριάντας Αλέξανδρου Παπαναστασίου

Ανδριάντας Αλέξανδρου Παπαναστασίου

Πίσω

Ανδριάντας Αλέξανδρου Παπαναστασίου

Αφιερωμένος στον ιδρυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ο ανδριάντας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, μιας ηγετικής μορφής της ελληνικής πολιτικής και ιδρυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί σημαντικό μνημείο στην πανεπιστημιούπολη. Το άγαλμα, έργο του καταξιωμένου γλύπτη Γιάννη Παππά, τοποθετήθηκε στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, μπροστά από τη Νομική Σχολή, το 1976. Με ύψος δυόμιση μέτρων και κατασκευασμένο από χαλκό, το άγαλμα στέκει επιβλητικά πάνω σε μαρμάρινο βάθρο, με ένα μαρμάρινο πλαίσιο να το πλαισιώνει από την πίσω πλευρά.

Ο Παπαναστασίου απεικονίζεται κρατώντας το «Δημοκρατικό Μανιφέστο» που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1922. Αυτό το ιστορικό κείμενο, το οποίο συνέταξε μαζί με άλλους επιφανείς πολιτικούς της εποχής, εξέφραζε σφοδρή κριτική προς τις φιλοβασιλικές κυβερνήσεις της εποχής για τη διαχείριση του Μικρασιατικού Ζητήματος, κίνηση που οδήγησε στη σύλληψη και φυλάκισή του.

Ο ανδριάντας, πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, έχει αποκτήσει και συμβολικό χαρακτήρα. Οι φοιτητές συχνά επιλέγουν να βγάλουν αναμνηστικές φωτογραφίες δίπλα του την ημέρα της αποφοίτησής τους, κάνοντάς τον μέρος της ακαδημαϊκής τους πορείας και σύνδεσής τους με την ιστορία του Πανεπιστημίου.

Βρείτε στον χάρτη